Van huid tot leer

LEER
Het product leer is in de loop der tijd aan veranderingen onderhevig geweest. Mythes ontstonden en misverstanden zijn er nog altijd. In deze leerschool brengen we de actuele stand van zaken onder de aandacht. We beginnen bij de dieren en eindigen bij het onderhoud in deze korte introductie tot wereld van het leer.

SELECTIE
Voordat het houdbaar maken van de huiden echt begint, worden de huiden eerst in verschillende machines bewerkt. Het bekendst is het splitten, het delen van de huid in een boven- en onderlaag. De bovenlaag met nerf wordt verder verwerkt tot kwaliteitsleer, de onderlaag wordt als splitleer verhandeld of eindigt in de cosmetische- of voedingsindustrie.

Het nerfleer kan pas in verschillende kwaliteiten worden ingedeeld na het looien. Het komt op de tafel van de selecteur als wet-blue of wet-white, al naar gelang of met chroomzouten of synthetische stoffen werd gelooid. De selecteur kijkt vooral naar de gaafheid van de huid. Hoe minder gaten, vilsneden, insectenbeten en andere onvolkomenheden, des te meer mogelijkheden om er een top leer van te maken.

De selectie bepaalt ook hoeveel de looierij kan verdienen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Voor de meest gave huiden wordt de hoogste prijs betaald. Hooguit 5% van de huiden komt voor deze hoogste klasse in aanmerking. Voor de looier in het topsegment is een selectie aan de poort dan ook noodzakelijk. Van welke slachterij of huidenhandelaar betrekt hij zijn grondstof? Waar komen de geslachte dieren vandaan? Hoe minder afrastering om een weiland, hoe minder schrammen en littekens op de huid. Hoe koeler het klimaat, des te minder insectenbeten en andere gevolgen van ongewenst bezoek door parasieten. Zie hier de achtergrond voor de grote waardering van dieren uit de alpenlanden. Op de alm is er geen prikkeldraad, staan de dieren koel en er zijn weinig parasieten.

LOOIEN
Leer is een houdbaar gemaakte huid. Het houdbaar maken van
huiden na looienhuiden wordt looien genoemd. Er zijn verschillende technieken om huiden te looien. Welke manier wordt toegepast hangt af van de wensen die aan het uiteindelijke product worden gesteld. Voor meubels gebruiken we voor het grootste gedeelte huiden van runderen en aanverwante rassen zoals (water)buffel. Schapenleer speelt een steeds mindere rol.

Voor het looien van meubelleer wordt over het algemeen gebruik gemaakt van chroomzouten. Deze looiwijze bestaat sinds einde jaren vijtig van de vorige eeuw. Een klein gedeelte van de huiden wordt sinds kort met synthetische looistoffen houdbaar gemaakt. Soms wordt met delen van plantaardig materiaal gewerkt. Extract uit hout, schors, bladeren of vruchten, bevat looistoffen die in een lang proces, de huiden houdbaar maken. Een combinatie van chroomzouten en een plantaardige nalooiïng is meer een marketing verhaal dan een bijzonder kwaliteitskenmerk. Het komt vaker voor dat huiden na elkaar met verschillende looistoffen bewerkt worden. De kundigheid van de looier bestaat uit het afstemmen van looistoffen en duur, op het gewenste eindproduct.

MEUBELFABRIEK
De meubelfabrikant maakt vervolgens een keuze voor een betrouwbare leverancier, met een constant product en liefst zo min mogelijk afval door versnijden. Runderen uit Europa zijn groter en hebben een grotere huidoppervlakte dan bijvoorbeeld runderen uit Zuid-Amerika. Bij grote panden op zitmeubelen kan dit een selectiecriterium zijn. De meeste fabrikanten geven inmiddels uitgebreide onderhoudsadviezen op hun website of in de garantie- en onderhoudsvoorwaarden. Het loont zich om hier voor de koop goed naar te kijken.

DETAILIST
De volgende stap is de detailhandel. Zij zijn de schakel tussen al het voorgaande en de consument. Van een betrokken verkoper mag je een vakkundig en eerlijk advies over leer verwachten. Hoe meer je je hebt voorbereid, hoe groter de kans op het juiste leer voor jouw thuissituatie. Geen enkele bekledingsstof kan tegen huisdieren. Vol aniline leer is niet het meest handige met kleine kinderen over de vloer. Een mooie semi- aniline kwaliteit is dan vaak een goed compromis. Laat je voorlichten over het dagelijks gebruik en de frequentie van onderhoud. Komt dat overeen met wat de fabrikant adviseert, dan zit je altijd goed.

 


Of ben je op zoek naar?


 

 

© 2010 - 2020 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel