KUNSTLEER

Kunstleer

De kans is groot dat u wel eens gehoord heeft van PU-leder, Skai, imitatieleer, vegan leather of by-cast leer. Dit zijn stuk voor stuk benamingen voor kunstleer. Maar wat is kunstleer eigenlijk?

Kunstleer bestaat uit een drager, meestal van textiel, een schuimlaag van kunststof, een afdeklaag en topfinish, vaak is dit een laklaag. Tot slot wordt er een nerf in de toplaag geprint, om de optiek van kunstleer op echt leer te laten lijken.

Kunstleer wordt veel toegepast in bijvoorbeeld meubels, auto’s, bekleding en bij projecten. Ook voor kunstleer geldt dat niet alle perfecte eigenschappen voor 100% kunnen worden gecombineerd. Hogere slijtwaarden leiden soms tot een lagere kleurechtheid en vice versa.

Er zijn verschillende soorten samenstellingen van kunstleer. Deze samenstellingen bepalen ook de uiteindelijke onderhoudsadviezen voor kunstleer.


Onderhoudsadvies algemeen

Kunstleer is een prachtig product, maar het is geen echt leder. Daarom mag je er ook geen onderhoudsproducten voor echt leder op gebruiken, kunstleer kan deze niet verwerken. Keukenreinigers kunnen kunstleer onherstelbaar beschadigen. De toplaag wordt hard en gaat kapot.

Houd kunstleer stofvrij. Het liefst met een schone droge doek wekelijks afnemen. Sedicur® strong protector biedt een extra bescherming tegen vroegtijdige vervuiling. Afhankelijk van het kunstleer kunt u halfjaarlijks reinigen. Let hierbij altijd op de reinigingsadviezen van de fabrikant!


Kunstleer op PVC basis 

PVC (Polyvinylchloride) is van zichzelf een hard materiaal. Om PVC soepeler en te maken worden er weekmakers toegevoegd. Deze weekmakers zetten zich vast tussen de moleculen en maken het product als het ware luchtiger. De weekmakers zorgen ervoor dat het kunstleer soepel en zacht aanvoelt, wel zo prettig.

Door gebruik van ongeschikte reinigers kunnen deze weekmakers ontsnappen met als gevolg dat de oppervlakte uitdroogt en onherstelbaar beschadigd. Vandaar dat het heel belangrijk is om specialistische reinigers te gebruiken op dit type kunstleer.

Kunstleer op PUR basis

Bij kunstleer op basis van PUR (Polyurethaan) worden bijna altijd lakken op waterbasis gebruikt. Bij sommige kunstleer soorten op basis van PUR worden de diverse lagen samengesmolten tot één geheel. Er is dan geen textiel drager meer nodig.


Veilig schoonmaken en juist onderhouden

Kunstleer wordt vaak als onproblematisch wondermiddel verkocht. Bij onjuiste behandeling is het materiaal echter zeer kwetsbaar. Behandel kunstleer niet met huis-, tuin- en keukenmiddelen, maar kies voor speciale kunstleer producten.


Schade door hydrolyse

Hydrolyse is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water. Door hydrolyse kunnen de polyester ketens in PUR kunstleer gespleten worden. Dit proces is onomkeerbaar. Dit proces kan ontstaan door regelmatig met teveel water te reinigen of door een veel te hoge luchtvochtigheid. Hoe groter het aandeel polyester, hoe meer kans op hydrolyse. Afnemen met een vochtige zeem is dus niet altijd goed. Vandaar ook het standaard reinigingsadvies met een droge doek.

Bovengenoemde schade aan kunstleer kan worden versterkt door transpiratie en huidvet. Huidcrème kan emulgatoren, olie en vetten, glycerine en conserveringsmiddelen bevatten die niet geschikt zijn. Zonnebrandcrèmes, insectenmiddelen kunnen werkstoffen bevatten die het kunstleer beschadigen (DEET, alcohol, aldehyde)  

Door reacties met vetten en oliën kunnen de weekmakers in PVC eerder migreren en kan PUR kunstleer opzetten. Alcohol en oplosmiddelen beschadigen de lak van PUR kunstleer en lossen PVC zelfs compleet op.


Sedicur® wordt door grote fabrikanten geadviseerd. De productlijn bestaat uit een reiniger, beschermer en vocht aanbrengende lotion. De producten van Sedicur staan in de webwinkel. Klik hier.

 

© 2010 - 2020 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel