Verschillende soorten leer

ALLE LEERSOORTEN

Vol aniline leer
Aniline leer wordt na de verving met aniline kleurstoffen niet meer gecorrigeerd of met pigmenten ingekleurd. Aniline kleurstoffen zijn transparant. De originele structuur van de huid blijft zichtbaar en voelbaar. Omdat er niets kan worden weggewerkt is maar een klein gedeelte van de huiden geschikt voor deze kwaliteit. Het leer voelt aangenaam, warm aan. Kleine onregelmatigheden in kleur, structuur en grip zijn inherent aan dit type. Aniline kleurstoffen kunnen in het vat aangebracht worden, maar ook in hoge concentratie van boven opgebracht worden. Kenmerk van aniline leer zijn de duidelijk zichtbare haarzakjes, die niet door een verf- of laklaag worden afgedekt. Sinds juni 2016 wordt "veredeld aniline leer" aangeboden. Hier is een minieme hoeveelheid pigment toegestaan, waardoor het leer gemakkelijker in gebruik is.


Sauvage leer
Vol aniline leer, wordt met een lichte basiskleur in het vat geverfd. Vervolgens wordt met een donkerder kleur met de hand of in het vat of machinaal opgebracht. Echt sauvage leer is een vol aniline. Lichte sauvage kleuren worden door Keralux® A impregneer vaak donkerder. Wil je dit niet, kies dan voor Keralux® S.


Saddle leer 
Gewaxte of geoliede leersoorten. Hierbij wordt een wax of olielaag op het leer geperst. Het leer voelt extreem glad aan en vormt snel krassen in de finishlaag. Dit leer mag niet met conventionele onderhoudsmiddelen worden onderhouden. Zeker bij filmende lotions, kan een chemische reactie ontstaan, waardoor het leer dof of stoffig grijs lijkt.


Gepigmenteerd volnerfleer
Alle gladde leersoorten die, behalve aniline kleuren, ook bewerkt worden met dekkende kleurpigmenten noemen we gepigmenteerd leer. Binnen deze groep onderscheiden we volnerf leer en gecorrigeerd leer. Voor onderhoud is dit verschil niet van belang.

Gepigmenteerd volnerf leer is in meer of mindere mate ingekleurd met kleurpigmenten (leerverfstoffen) en eventueel extra aniline kleurstoffen. Het verschil tussen aniline leer en gepigmenteerd leer kan minimaal zijn, vaak aangeduid als semi-aniline. Behalve kleurpigmenten kan er ook worden gekozen voor een extra laag op het leer. Vaak wordt cellulose-nitraat of polyurethaan gebruikt. Belangrijk voor de kwalificatie volnerf leer is dat de natuurlijke nerfstructuur niet wordt veranderd en dat nog gedeeltes van de haarzakjes zijn te zien.


Gepigmenteerd en gecorrigeerd leer
Dit leer wordt eventueel licht opgeschuurd, zodat kleine littekens en andere geringe onvolkomenheden minder zichtbaar worden. Ook hier geldt dat gedeeltelijk nog haarzakjes zichtbaar zijn.


Gecorrigeerd leer
Bij deze huiden wordt de nerflaag compleet of voor het grootste gedeelte weggeschuurd. Gevolg hiervan is dat er een nieuwe toplaag (polyurethaan) moet worden aangebracht. Het nerfbeeld wordt met zware stempels of rollen in de nieuwe toplaag gewalst.

RUWE LEERSOORTEN

Velours
Bij velours wordt de vleeszijde van de huid gebruikt. Voor meubelleer worden deze huiden verder afgewerkt. Zo wordt er bij pilotenleer een effectfinish opgebracht die naderhand weer wordt gebroken. Zo ontstaat een robuust uiterlijk. Een velours kan ook met een wax en/of olie worden afgewerkt. Dan spreken we van een vintage leersoort.


Nubuck
Nubuck is een nerfleer waarbij de bovenste nerflaag door schuren of slijpen geheel is verwijderd. Hierdoor ontstaat een fluweelzacht oppervlakte, te herkennen aan het “schrijven” wanneer je de open vezels naar links of rechts strijkt.

Wildleder

Wildleder komt van (de naam zegt het al) wilde dieren. Omdat deze veelal zeer klein zijn worden ze niet in de meubelindustrie gebruikt.


Vintage leer
Vintage is een modieus begrip, dat ook naar het leer is overgewaaid. Met Vintage leer worden meestal licht opgeschuurde huiden bedoeld, die met een wax- of olielaag zijn afgewerkt. Hierdoor krijgen ze een geleefd (vintage) uiterlijk. 

(NET) GEEN LEER
Het is een misverstand dat een materiaal dat voor 60% uit leer bestaat, ook leer mag heten. Echt leer is een duurzaam gemaakte huid die hooguit door slijpen of schuren is bewerkt. In Duitsland zijn de volgende namen sinds medio 2015 door de rechter verboden. De combinatie naam+leer werkt verwarrend. Enkele populaire namen die in Nederland (helaas) nog zo aangeboden worden:

  • Microleer

Op de onderste splitlaag van leer wordt een microvezel geperst dan wel verlijmd. De officiële benaming zou moeten zijn: leer met een toplaag van microvezel. De meest bekende soorten zijn Grizzly en Tasan. Door leer als drager te gebruiken, in plaats van stof, krijgt de microvezel meer "body". De kwaliteit van deze "microvezel/splitleer" soorten is zonder meer goed te noemen. 

  • by-cast leder

Splitleer met een toplaag van polyurethaan. Zeer populair eind vorige eeuw. Nu steeds minder op de markt. Het originele by-cast kwam van Bayer® en was zonder problemen. De diverse kopieën bleken nog al eens van een mindere kwaliteit te zijn. 

  • bonded leather

 


Of ben je op zoek naar?


 

© 2010 - 2020 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel