De fabrikant


Van de Looierij gaat het leder, vaak via een leerleverancier, naar de fabrikant. Maar hoe maak je van een huid nu een prachtige fauteuil of een mooie bank?

     
Links: meubelfabriek Pastoe (1913). Bron: UMS Pastoe.                 Rechts: meubelfabrikant Arco (2016). Bron: Applenieuws.


Design
Een meubelstuk begint natuurlijk met een idee en een visie. Aan de grondvesting van elke fabrikant staan één of meerdere designers die de modellen vormgegeven en de materialen selecteren. Bijna ieder nieuw model begint met een voorzichtige schets, waarnaar het papier wordt omgewisseld voor een 3D-model op de computer. Hier worden de exacte afmetingen vastgesteld en worden de diverse materialen (hout, schuim, leder etc.) besteld.

Inspectie & selectie
Zodra het leder binnenkomt wordt het geïnspecteerd op bruikbaarheid en eventuele schade. Voor een fabrikant is een gave huid ideaal om mee te werken, hoe minder 'afsnijdsels' hoe beter. Er zijn veel redenen om te kiezen voor een runderhuid in plaats van een varkens/schapenhuid. Één van die reden is de omvang van een koeienhuid, deze is een stuk groter dan bijvoorbeeld van een schaap. Hierdoor hoef je als fabrikant minder stiknaden te verwerken en krijgen modellen grotere panden.  

Snijden
Van de inspectie gaat een huid door naar de snijtafel. Vroeger ging dit allemaal nog met de hand en werden de huiden aan de hand van mallen afgetekend. Tegenwoordig gaat er veel automatisch en gaan de huiden over een lange loopband door een geautomatiseerde snijmachine. De machine scant de huid en projecteert doormiddel van een laser de diverse vormen op de huid. Vervolgens worden de stukken leder automatisch uitgesneden. De vakman controleert of de machine het werk goed uitgevoerd heeft en corrigeert waar nodig.
 


Stoffering & afwerking
Van de snijtafel gaan de lossen stukken leder naar de stoffeerderij. Hier worden de stukken door vakmensen verwerkt tot een hoes. Doormiddel van naaimachines worden de stukken leder aan elkaar genaaid. De kale frames worden beplakt met diverse soorten schuim, waarnaar de hoes er zo strak mogelijk omheen bevestigd wordt. Voor dit karwei heb je behoorlijke spierballen en oog voor detail nodig. 

Controle
Voordat het meubelstuk op transport gaat wordt er een laatste inspectie uitgevoerd. Wanneer blijkt dat de hoes of het frame tijdens de productie beschadigd is dan wordt het meubelstuk teruggestuurd en hersteld. Wanneer de inspecteur het meubelstuk goedkeurt wordt de productiesticker bevestigd en wordt het meubelstuk klaar gemaakt voor transport.

Leersoorten
Beniewd hoeveel leersoorten er zijn? Kijk dan snel op de volgende pagina en leer meer!

 

© 2010 - 2024 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel