Vorige Artikel 11 van 41 Volgende

Kringen in aniline leer

Kringen ontstaan meestal door vloeistofresten onder aan een glas, kopje of fles. Als naar gelang de vloeistof, ontstaan er gekleurde of donkere randen. In sommige gevallen ontstaan kringen door gemorst kraanwater. Vaak zie je dan een kalkrand. 

Op de foto zie je een open leersoort waar een kring is ontstaan door een glas met wijn. Maar er valt nog meer op. Het leer is helemaal uitgedroogd. Hierdoor had het leer ook weinig kans om de kring niet op te nemen. 

Om dit leer te reinigen zijn er een aantal stappen. We beginnen met het voeden van het leer. Dat klinkt misschien vreemd, maar vergelijk eens een droge huid van jezelf. Als je daar met een nagelborstel overheen gaat, dan hangen de schilfers er bij. Daarom gaan we in dit geval beginnen met Keralux® Leerbalsem. Dit kan eventueel herhaald worden. Wat je ziet is dat het leer weer fris en soepel wordt. Kleine krasjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en het leer komt weer in conditie. 

Na de laatste voeding, het leer enkele dagen rust gunnen. Vervolgens met Keralux® Intensieve Reiniger goed nat reinigen. Hierbij nooit de reiniger direct op het leer spuiten, maar altijd in een spons tot schuim knijpen en dan aanbrengen. Het schuim enkele minuten laten inwerken, maar tussentijds niet laten indrogen. Met wat geluk verdwijnen de kringen voor het grootste gedeelte, dan wel helemaal. Je kunt, als het leer droog is, beschermen met Keralux® Lotion A voor aniline leer. Verbleekte kleuren kun je opfrissen met een Colour Repair Kit op maat.

Vraag advies als je meer wilt weten.

© 2010 - 2022 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel