Vorige Artikel 40 van 41 Volgende

Wat is echt leer?

Om iets echt leer te mogen noemen moet er voldaan zijn aan de RAL normering:

RAL 061 A1

juni 2016

Het aanbieden of verkopen van producten waarbij de termen leder, echt leder of een uitdrukking verbonden met eenduidige verwijzing naar een ledersoort (rund, nappa, nubuck enz.), is uitsluitend toegestaan indien het materiaal bestaat uit een gesplitte of ongesplitte dierlijke huid die, met behoud van de originele vezelgevlechten, door looien houdbaar is gemaakt. Bij leder met een deklaag uit bijvoorbeeld folie, kunststof of lak mag deze laag niet dikker dan 0,15mm zijn.

Met de invoering van de classificatie “veredeld aniline leder”, kan aniline leder, met verbeterde gebruikseigenschappen, apart worden aangeboden. Per direct geldt nu de volgende classificatie voor de afwerkingen van leder:

3.1 Natuurlijk aniline leder 

3.2 Veredeld aniline leder

3.3 Semianiline leder

3.4 Gepigmenteerd leder

 

Ad 3.1 Bij natuurlijk aniline leder zijn natuurlijke kenmerken en poriën duidelijk en volledig zichtbaar, waarbij de afwerking middels een ongepigmenteerde finish kleiner of gelijk is aan 0,01 mm.

Ad 3.2 Bij veredeld aniline leder kan een finish met een geringe hoeveelheid kleurpigmenten worden toegepast. Doel is een egelisatie van de kleur, de natuurlijke kenmerken en poriën zijn nog duidelijk zichtbaar en de haarkanalen zijn niet volledig door deze finish afgesloten. De dikte van deze oppervlaktefinish mag niet meer zijn dan 0,01 mm.

Ad 3.3 Bij semianiline leder wordt een gepigmenteerde finish gebruikt die zo weinig pigmenten bevat dat de natuurlijke kenmerken en poriën nog duidelijk zichtbaar zijn.

Ad 3.4 Bij gepigmenteerde leersoorten zijn de natuurlijke kenmerken compleet overdekt met een gepigmenteerde finish.

Woordverbindingen met het begrip leder of namen die lijken te verwijzen naar leer- of ledersoorten zijn alleen toegestaan voor leervezelstof en kunstleer. Combinaties als PU-leer, Recycling-leder, Textielleder zijn niet toegestaan. Wel mogen alle grondstoffen worden aangeduid zoals b.v. bij “splitleer met een toplaag van microvezel stof”.

© 2010 - 2022 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel